REVscene - Vancouver Automotive Forum


Welcome to the REVscene Automotive Forum forums.

Registration is Free!You are currently viewing our boards as a guest which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our free community you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is fast, simple and absolutely free so please, join our community today! The banners on the left side and below do not show for registered users!

If you have any problems with the registration process or your account login, please contact contact us.


Go Back   REVscene Automotive Forum > Technical Discussion > Maintenance, Engine & Driveline Tech

Maintenance, Engine & Driveline Tech This forum is brought to you by The Speed Syndicate (TSS) in Burnaby.
Discussion of maintaining your engine, transmission, differentails, rear ends, and mods associated with "driveline" parts..

Reply
 
Thread Tools
Old 01-20-2008, 02:14 PM   #1
RS.net, where our google ads make absolutely no sense!
 
07Speed3's Avatar
 
Join Date: Feb 2002
Location: Victoria
Posts: 987
Thanked 0 Times in 0 Posts
b18c1 cold idle problem

Engine is a b18c1 using a vafc 2 for a fuel controller. It idles at about 2700 rpm when you first start it up (cold start), then when it starts to warm up the idle will fluctuate between 1200-1700 rpm, then finally after it warms up, has a perfect idle around 800.
Any ideas what could be causing the problem?
Advertisement
07Speed3 is offline   Reply With Quote
Old 01-20-2008, 03:10 PM   #2
RS.net, where our google ads make absolutely no sense!
 
07Speed3's Avatar
 
Join Date: Feb 2002
Location: Victoria
Posts: 987
Thanked 0 Times in 0 Posts
Think i may have found out what the problem is...
http://www.honda-tech.com/zerothread?id=1564019
Gonna give it a try.
07Speed3 is offline   Reply With Quote
Old 02-03-2008, 09:04 AM   #3
Banned (ABWS)
 
Join Date: Sep 2007
Location: Victoria
Posts: 464
Thanked 30 Times in 18 Posts
if anything, I would look into replacing the hose that passes coolant underneath the throttle body, it was pinched once, I fixed it but didn't buy a new hose and that could be a problem.. but I doubt it since if that is plugged the idle will NOT drop past 1500rpm for more than 30 seconds at every stop light. just a thing to check.
dizzystar is offline   Reply With Quote
Old 08-31-2009, 07:10 PM   #4
NOOB, Not Quite a Regular!
 
Join Date: Aug 2009
Location: Burnaby
Posts: 40
Thanked 0 Times in 0 Posts
Had the same thing happon on my lude. There is an iac that controles cold idle its the smaller of the two on the throtle body. There is a plastic diaphram that backs off over time. Remove the valve and screw it in clockwise. should stop the serging idle.
BoostLover is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off



All times are GMT -8. The time now is 01:13 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions Inc.
SEO by vBSEO ©2011, Crawlability, Inc.
Revscene.net cannot be held accountable for the actions of its members nor does the opinions of the members represent that of Revscene.net