REVscene - Vancouver Automotive Forum


Welcome to the REVscene Automotive Forum forums.

Registration is Free!You are currently viewing our boards as a guest which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our free community you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is fast, simple and absolutely free so please, join our community today! The banners on the left side and below do not show for registered users!

If you have any problems with the registration process or your account login, please contact contact us.


Go Back   REVscene Automotive Forum > Technical Discussion > Advanced Forced Induction & N/A Engine Tuning

Advanced Forced Induction & N/A Engine Tuning This forum is brought to you by Racing Greed in Port Coquitlam.
Supercharger vs Turbocharger vs NA? Hondata vs Megasquirt? 94oct vs 87oct? Through technical discussion, let's find out what will the best option for you...

Reply
 
Thread Tools
Old 12-27-2008, 01:16 PM   #1
Wunder? Wonder?? Wander???
 
ChronicalCP's Avatar
 
Join Date: Nov 2005
Location: B.C.
Posts: 216
Thanked 0 Times in 0 Posts
KA-T falling flat on its face

first off the car.. 90 240sx running a sohc ka turbo.. Car is falling on its face right b4 it hits boost.. in every gear. if i watch my safc around 21% throttle it cuts out and when i say cuts out i mean there is nothign until i let off the throttle. Its getting extremly hard to drive. Checked all plug leads and everything is in tack no cracks or anything.. plugs rotor cap all done in october. Also i have started to notice sometime if i drive over some snow on the road and the engine bay takes on snow my lights dim and the altanator belt seems like it is squilig. checked it out and it seems to b a tad bit loose im going to tighten this up.. but i doubt that has anything to do with the car not being able to drive.. Please any help would b great thanks guys
Advertisement
__________________
KA-t 13psi daily
S10 v8 project
ChronicalCP is offline   Reply With Quote
Old 12-27-2008, 04:45 PM   #2
What hasn't Killed me, has made me more tolerant of RS!
 
Join Date: Oct 2007
Location: Comox valley
Posts: 187
Thanked 9 Times in 4 Posts
Im very confident that your problem is intercooler related, check all your pipes and connections cause a loss of pressure there will equal no boost. Happend to me a little while ago and i couldn't get the car over 3000rpm, it would just bog right down.

Last edited by acidpaint; 12-27-2008 at 04:47 PM.
acidpaint is offline   Reply With Quote
Old 12-27-2008, 05:27 PM   #3
Wunder? Wonder?? Wander???
 
ChronicalCP's Avatar
 
Join Date: Nov 2005
Location: B.C.
Posts: 216
Thanked 0 Times in 0 Posts
Quote:
Originally Posted by acidpaint View Post
Im very confident that your problem is intercooler related, check all your pipes and connections cause a loss of pressure there will equal no boost. Happend to me a little while ago and i couldn't get the car over 3000rpm, it would just bog right down.
really... hmm something i would have never looked at! there has been alot of snow jamming in there latly and build up in my engine around all my pipes.. i will look first think in the morning just waiting on some light.. thanks man
__________________
KA-t 13psi daily
S10 v8 project
ChronicalCP is offline   Reply With Quote
Old 12-30-2008, 06:14 PM   #4
Wunder? Wonder?? Wander???
 
ChronicalCP's Avatar
 
Join Date: Nov 2005
Location: B.C.
Posts: 216
Thanked 0 Times in 0 Posts
OK so i snugged down everything made sure there was no leaks and im still having problems with the car,.. car still sputters a bit and boggs down the odd time.. i think there is more of a problem then just boost.
__________________
KA-t 13psi daily
S10 v8 project
ChronicalCP is offline   Reply With Quote
Old 12-30-2008, 06:21 PM   #5
What hasn't Killed me, has made me more tolerant of RS!
 
Join Date: Oct 2007
Location: Comox valley
Posts: 187
Thanked 9 Times in 4 Posts
take it to your local shop and have them look at it.
acidpaint is offline   Reply With Quote
Old 12-30-2008, 07:28 PM   #6
Proud to be called a RS Regular!
 
Join Date: Jul 2001
Posts: 135
Thanked 27 Times in 6 Posts
Have you actually removed the plugs and inspected them? Do you have a wideband? What is your alternator putting out?
luke is offline   Reply With Quote
Old 12-30-2008, 09:55 PM   #7
RS.net, where our google ads make absolutely no sense!
 
Join Date: Nov 2001
Location: Tokyo/Vancouver
Posts: 967
Thanked 102 Times in 50 Posts
is your blow off valve leaking?
ncrx is offline   Reply With Quote
Old 12-31-2008, 06:32 AM   #8
Wunder? Wonder?? Wander???
 
ChronicalCP's Avatar
 
Join Date: Nov 2005
Location: B.C.
Posts: 216
Thanked 0 Times in 0 Posts
Quote:
Originally Posted by luke View Post
Have you actually removed the plugs and inspected them? Do you have a wideband? What is your alternator putting out?
yes i have checked my plugs the first 3 are normal. and the 4th is a bit black so changed the lead.. i have a aem wideband gauge .. not sure what the alternator is putting out
__________________
KA-t 13psi daily
S10 v8 project
ChronicalCP is offline   Reply With Quote
Old 12-31-2008, 06:33 AM   #9
Wunder? Wonder?? Wander???
 
ChronicalCP's Avatar
 
Join Date: Nov 2005
Location: B.C.
Posts: 216
Thanked 0 Times in 0 Posts
Quote:
Originally Posted by ncrx View Post
is your blow off valve leaking?
how would you check to see if its leaking?
__________________
KA-t 13psi daily
S10 v8 project
ChronicalCP is offline   Reply With Quote
Old 12-31-2008, 03:34 PM   #10
NEWBIE ACCOUNT!
 
Join Date: Dec 2008
Location: Edmonton
Posts: 10
Thanked 0 Times in 0 Posts
Check the MAF.
Wookey is offline   Reply With Quote
Old 12-31-2008, 07:03 PM   #11
RS.net, where our google ads make absolutely no sense!
 
Join Date: Nov 2001
Location: Tokyo/Vancouver
Posts: 967
Thanked 102 Times in 50 Posts
Quote:
Originally Posted by ChronicalCP View Post
how would you check to see if its leaking?
I'd remove the bov and plug it temporarily. Else, if its adjustable, crank it down to full stiff.
ncrx is offline   Reply With Quote
Old 12-31-2008, 10:39 PM   #12
RS.net, helping ugly ppl have sex since 2001
 
hk20000's Avatar
 
Join Date: Mar 2004
Location: Richmond
Posts: 8,645
Thanked 1,357 Times in 508 Posts
if it's MAF it's most likely a loose coupler.

what does the A/F say when it bogs? lean or rich?
__________________
⇐ If I bothered replying, that's the face I made while I typed.

  • 2017 Alfa Romeo Giula Q4
  • 1999 Nissan Stagea 260RS 1 of 748
  • 1998 Nissan Laurel Medallion Club S drift boi
  • 1991 Lexus LS400 mint boi
  • 1989 Nissan S-Cargo cute boi
hk20000 is offline   Reply With Quote
Old 01-18-2009, 07:23 PM   #13
Banned (ABWS)
 
Join Date: Jul 2006
Location: vancouver
Posts: 117
Thanked 1 Time in 1 Post
how did you set up your SAFC ?
no driver is offline   Reply With Quote
Old 02-05-2009, 12:26 AM   #14
Ready to be Man handled by RS!
 
xxTypeRxx's Avatar
 
Join Date: Dec 2003
Location: richmond,BC
Posts: 96
Thanked 3 Times in 1 Post
go to ka-t.org they got a lot of trouble shooting stuff for you great place to figure out ur problems with the single slammer
xxTypeRxx is offline   Reply With Quote
Old 03-15-2009, 12:16 PM   #15
Everyone wants a piece of R S...
 
chris_89T's Avatar
 
Join Date: Mar 2006
Location: Vancouver
Posts: 373
Thanked 5 Times in 5 Posts
What are your A/F Ratios? Have you had it tuned? If you havent, there is a good chance you could be running either rich/lean.

What injectors are you running? Ive seen people throw in injectors way to big, trying to run them without touching base fuel pressure, or without touching injector pulse/lag.

Could very well be MAF related. Where is your MAF in relation to the turbo? Pre turbo or post turbo? Perhaps your maf was about to pack it in prior to the KA-T, and after some vibrations etc, its semi-dead. When your cars idling, just hit the maf, dont clock the thing, but hit it decently. See if the car does anything funny.
__________________
ride/drive best of both worlds.
chris_89T is offline   Reply With Quote
Old 07-19-2009, 09:31 AM   #16
NOOB, Not Quite a Regular!
 
Join Date: Jul 2009
Location: B.C
Posts: 34
Thanked 0 Times in 0 Posts
i would check :

MAF ( is it stock or 300zx TT )
plugs
IC piping
AFR's as to much fuel can make this happen.
02 sensor.
injectors.
mushi-EK9 is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off



All times are GMT -8. The time now is 10:42 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions, Inc.
SEO by vBSEO ©2011, Crawlability, Inc.
Revscene.net cannot be held accountable for the actions of its members nor does the opinions of the members represent that of Revscene.net