REVscene - Vancouver Automotive Forum


Welcome to the REVscene Automotive Forum forums.

Registration is Free!You are currently viewing our boards as a guest which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our free community you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is fast, simple and absolutely free so please, join our community today! The banners on the left side and below do not show for registered users!

If you have any problems with the registration process or your account login, please contact contact us.


Go Back   REVscene Automotive Forum > Technical Discussion > Maintenance, Engine & Driveline Tech

Maintenance, Engine & Driveline Tech This forum is brought to you by The Speed Syndicate (TSS) in Burnaby.
Discussion of maintaining your engine, transmission, differentails, rear ends, and mods associated with "driveline" parts..

Reply
 
Thread Tools
Old 12-27-2010, 12:29 AM   #1
What hasn't Killed me, has made me more tolerant of RS!
 
Join Date: Dec 2010
Location: Surrey
Posts: 180
Thanked 1 Time in 1 Post
starting issues

ok so my car has been acting really messed up lately. it really stutters when i try to start it. i dont think the starter is going cuz on my last civic i had the issue and remember what is sounds like although i may be wrong. sometimes the car just cranks but doesnt turn over then it ish turns over and then comes to life. other times when i try to start it, it cranks once then makes this noise as if its being stopped from starting (that doesnt make any sense but i dont know how to describe it.lol). i have a 92 civic cx 5 speed. my battery it quite new and all the wiring for subs and amps and deck was done professionally so i dont think its draining the battery. usually i get this issue on a cold start. on warm/hot starts it starts fine. but if i let it sit for couple of hours or over night it always does that. so ya any ideas would be awesome.thanks.
Advertisement
lilzed747 is offline   Reply With Quote
Old 01-01-2011, 03:06 AM   #2
Need to Seek Professional Help
 
LenovoTurbo's Avatar
 
Join Date: Mar 2009
Location: H2K
Posts: 1,002
Thanked 290 Times in 100 Posts
When it cranks, does it crank fast or slow? If it's slower than usual, then it might be the battery.

Do a load test on it or use a DVOM. Probe the lead on the positive/negative terminal on the battery and start the car. If voltage drops bellow 9.6volts while cranking, the battery is no good or you may have a parasitic draw somewhere which drained the battery prior to starting.

I am leaning more towards a parasitic draw since i am assuming that this didn't happen before the subs/amp/deck were installed. I may be wrong tho.
LenovoTurbo is offline   Reply With Quote
Old 01-24-2011, 03:40 AM   #3
Where's my RS Christmas Lobster?!
 
Prolowtone's Avatar
 
Join Date: Jan 2011
Location: Langley BC
Posts: 865
Thanked 336 Times in 109 Posts
When your starter makes the grinding noise it is a sign that its nearing the end of its life. Now if your battery was draining the starer would crank slower and slower as you tried to turn it over, this can also happen if your battery does not have enough cold cranking amps
Prolowtone is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off



All times are GMT -8. The time now is 12:35 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions, Inc.
SEO by vBSEO ©2011, Crawlability, Inc.
Revscene.net cannot be held accountable for the actions of its members nor does the opinions of the members represent that of Revscene.net