REVscene - Vancouver Automotive Forum


Welcome to the REVscene Automotive Forum forums.

Registration is Free!You are currently viewing our boards as a guest which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our free community you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is fast, simple and absolutely free so please, join our community today! The banners on the left side and below do not show for registered users!

If you have any problems with the registration process or your account login, please contact contact us.


Go Back   REVscene Automotive Forum > Technical Discussion > Maintenance, Engine & Driveline Tech

Maintenance, Engine & Driveline Tech This forum is brought to you by The Speed Syndicate (TSS) in Burnaby.
Discussion of maintaining your engine, transmission, differentails, rear ends, and mods associated with "driveline" parts..

Reply
 
Thread Tools
Old 07-28-2011, 11:11 AM   #1
NOOB, Not Quite a Regular!
 
isedera's Avatar
 
Join Date: Nov 2005
Location: Vancouver
Posts: 25
Thanked 0 Times in 0 Posts
Question regards to Acura TSX 'Check Emission System'

Hi, I have Acura TSX and I already drove about 125,000Km.

On Monday I was driving down 91 Hwy and suddenly 'Check Emission System' & 'Check VSA System' light came up. I wasn't able to raise my RPM above around 4000. If my RPM is around 3,000~4,000 my car was choking. (gives 2 farts from the back.) So, went to my work and turned off the engine. Even I restart the engine, it still gives me 'Emission' light but no VSA light.

I asked my friend and he said it could be the spark plugs, so he did replace it for me. My friend said I have a small crack at some of the spark plugs which can cause a big trouble to my engine.

After replacing the plugs, it seem it was Ok. I tried to raise my RPM and it was working fine. but yesterday, I wasn't driving fast or raising the RPM at all but this Emission & VSA light came up again.

Does anyone know what's the problem?

I gotta tell few more details:

1. I didnt change my engine oil for a long time. It passed over 4,000 atm. Could there be something to do with the engine oil filter or engine oil? ( yeh I know, I'll do an oil change very soon.) My car is not lacking with engine oil. I did check it and it's a bit more than enuf. (which I topped over long time ago)

2. Since my car is old and lack of money, I started to use regular oils starting from this year. I hardly doubt this is the problem but if I'm wrong, correct me please.
Advertisement
isedera is offline   Reply With Quote
Old 07-28-2011, 01:59 PM   #2
Diagonally parked in a parallel universe
 
jaemc's Avatar
 
Join Date: Jul 2007
Location: Ricemond
Posts: 1,422
Thanked 680 Times in 179 Posts
Come bring it in to Burrard Acura n come find me I'll get it scanned for you for free!
jaemc is offline   Reply With Quote
Old 07-28-2011, 02:03 PM   #3
NOOB, Not Quite a Regular!
 
isedera's Avatar
 
Join Date: Nov 2005
Location: Vancouver
Posts: 25
Thanked 0 Times in 0 Posts
Thanks for the offer Jaemc, but can you kind of tell me what's wrong with this?
isedera is offline   Reply With Quote
Old 07-28-2011, 02:17 PM   #4
Diagonally parked in a parallel universe
 
jaemc's Avatar
 
Join Date: Jul 2007
Location: Ricemond
Posts: 1,422
Thanked 680 Times in 179 Posts
The VSA light usually gets triggered by the Check Emissions light. The VSA light being on could be the thing preventing you to rev above 3-4000RPM.

As for finding out your specific problem you've gotta bring it down here for me to help you out.
jaemc is offline   Reply With Quote
Old 07-28-2011, 02:27 PM   #5
NOOB, Not Quite a Regular!
 
isedera's Avatar
 
Join Date: Nov 2005
Location: Vancouver
Posts: 25
Thanked 0 Times in 0 Posts
Thank you for your prompt reply.
I'll drop by someday.
isedera is offline   Reply With Quote
Old 07-28-2011, 02:45 PM   #6
I bringith the lowerballerith
 
geeknerd's Avatar
 
Join Date: Apr 2008
Location: vancouver
Posts: 1,121
Thanked 420 Times in 180 Posts
Someday? Lol if it was me id take up the free offer and go today.tmrw unfixed car problems can only get worse
geeknerd is offline   Reply With Quote
Old 07-28-2011, 02:47 PM   #7
Diagonally parked in a parallel universe
 
jaemc's Avatar
 
Join Date: Jul 2007
Location: Ricemond
Posts: 1,422
Thanked 680 Times in 179 Posts
^ Agreed Our latest appointments are at 3PM. When you drop by come find me (Jaemc) and just say you're from revscene.
jaemc is offline   Reply With Quote
Old 07-29-2011, 06:02 AM   #8
Everyone wants a piece of R S...
 
inkcognito's Avatar
 
Join Date: May 2009
Location: Vancouver
Posts: 381
Thanked 271 Times in 84 Posts
is that a common problem with the tsx's?
__________________
SE-R
inkcognito is offline   Reply With Quote
Old 07-29-2011, 08:23 AM   #9
Diagonally parked in a parallel universe
 
jaemc's Avatar
 
Join Date: Jul 2007
Location: Ricemond
Posts: 1,422
Thanked 680 Times in 179 Posts
Nopes it isn't common for the TSX's. The most common problem for that year TSX is probably the center console lights dimming but there's a warranty extension regarding that issue.
jaemc is offline   Reply With Quote
Old 07-30-2011, 11:26 PM   #10
I subscribe to the Revscene NWS thread(s)
 
Join Date: Jan 2007
Location: Vancouver
Posts: 2,633
Thanked 315 Times in 235 Posts
The car could be in limp mode. It did that with my TSX when I had rodents chew through the wiring for my transmission. It wouldn't shift past 1st gear and I had the VSA and CEL light on.

I'd take up jaemc's offer to scan the OBD and see what's causing the problem. At least it will be easier to give a diagnosis that way. It's almost impossible to tell based on your description.
syee is offline   Reply With Quote
This post thanked by:
Old 08-05-2011, 11:16 AM   #11
I contribute to threads in the offtopic forum
 
Join Date: Oct 2009
Location: richmond
Posts: 2,838
Thanked 1,490 Times in 570 Posts
Check emissions warnings could that not be a loose or missing gas cap.
__________________
Rise Auto Salon

11938 95a Ave Delta
I can be reached VIA text @ 778-232-1465

Oil change special $70 5 liters synthetic oil including OEM filter Fender rolling from $45 per fender
Car Audio:
Focal, Morel, Genesis, Clarion, Scosche, Escort, Compustar, GReddy, Blitz, Tomei, Motul, Endless, Defi, Cusco, Nismo + More


We specialize in:
Custom Car Audio
Race/4x4 Fabrication
Forced Induction
Engine Swaps
General Maintenance
Phil@rise is offline   Reply With Quote
Old 04-30-2016, 10:21 PM   #12
Even when im right, revscene.net is still right!
 
Bahhbeehhaaaa's Avatar
 
Join Date: May 2011
Location: Van C
Posts: 1,316
Thanked 1,732 Times in 351 Posts
I just got a check emission system light on a 2006 TSX with 118,000 KM, I just checked the gas cap and tighten till clicked, what other solutions are there? please help thanks.
__________________
The size of your success is measured by the strength of your desire;
The size of your dream; and how you handle disappointment along the way.
Bahhbeehhaaaa is offline   Reply With Quote
Old 04-30-2016, 10:24 PM   #13
I subscribe to the Revscene NWS thread(s)
 
Join Date: Jan 2007
Location: Vancouver
Posts: 2,633
Thanked 315 Times in 235 Posts
Even if it is your gas cap loose, it takes a little while for it to clear. Like mentioned previously, find someone with an OBD scanner and get the code read to get more info.
syee is offline   Reply With Quote
This post thanked by:
Old 06-08-2016, 09:10 PM   #14
I STILL don't get it
 
souldrunk's Avatar
 
Join Date: Oct 2004
Location: Vancouver
Posts: 454
Thanked 0 Times in 0 Posts
Got the same issue, check emission light came on. Car is struggling to Rev. Anyone know?

2006 Acura TSX at 152000km
__________________



souldrunk is offline   Reply With Quote
Old 06-08-2016, 09:26 PM   #15
I subscribe to the Revscene NWS thread(s)
 
Join Date: Jan 2007
Location: Vancouver
Posts: 2,633
Thanked 315 Times in 235 Posts
Is it just the CEL on or is the dash lit up like a Christmas tree?
Either way, like advised in the past, get someone to read the code to find out for sure.
syee is offline   Reply With Quote
Old 06-08-2016, 10:11 PM   #16
I STILL don't get it
 
souldrunk's Avatar
 
Join Date: Oct 2004
Location: Vancouver
Posts: 454
Thanked 0 Times in 0 Posts
Quote:
Originally Posted by syee View Post
Is it just the CEL on or is the dash lit up like a Christmas tree?
Either way, like advised in the past, get someone to read the code to find out for sure.
Just the check emission light is on, car is shaky and struggles when I rev.

I probably will get it checked, not too keen on bringing it to the dealership though. They couldn't resolve an issue I had before and still paid them for resetting other codes... Ugh guess I'll take the hit anyways lol
__________________



souldrunk is offline   Reply With Quote
Old 06-09-2016, 01:57 PM   #17
I subscribe to the Revscene NWS thread(s)
 
Join Date: Jan 2007
Location: Vancouver
Posts: 2,633
Thanked 315 Times in 235 Posts
Quote:
Originally Posted by souldrunk View Post
Just the check emission light is on, car is shaky and struggles when I rev.

I probably will get it checked, not too keen on bringing it to the dealership though. They couldn't resolve an issue I had before and still paid them for resetting other codes... Ugh guess I'll take the hit anyways lol
Any competent mechanic will have an OBDII reader. You could also head out to Princess Auto or CT and pick one up for pretty cheap if you just want to see what the code is.
syee is offline   Reply With Quote
Old 06-13-2016, 06:25 PM   #18
NOOB, Not Quite a Regular!
 
skidz's Avatar
 
Join Date: Mar 2004
Location: home
Posts: 33
Thanked 194 Times in 18 Posts
my guess is the o2 sensor
skidz is offline   Reply With Quote
Old 07-12-2016, 09:52 PM   #19
NEWBIE ACCOUNT!
 
DSM 99's Avatar
 
Join Date: Jun 2010
Location: Vancouver
Posts: 14
Thanked 0 Times in 0 Posts
have you checked the air in your tires lately ? i've heard that a low tire pressure can cause the VSA light to illuminate. but in this case I would suspect a dirty MAF and or throttle body , or a faulty APP sensor .
DSM 99 is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off



All times are GMT -8. The time now is 11:54 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions, Inc.
SEO by vBSEO ©2011, Crawlability, Inc.
Revscene.net cannot be held accountable for the actions of its members nor does the opinions of the members represent that of Revscene.net